Φτιάχνουμε μπισκότα από βρώμη
Η βρώμη (στην Ελλάδα την ξέρουμε κυρίως με την εμπορική ονομασία «κουάκερ» από την εταιρία που μας το πρωτογνώρισε συσκευασμένο), είναι το αγαπημένο πρωινό των Σκωτσέζων σε μορφή χυλού -porridge, και, όπως έχει πιστοποιηθεί από πάμπολλες επιστημονικές έρευνες, ένα ανεκτίμητο τρόφιμο από την άποψη της υγείας: οι βήτα –γλυκάνες που περιέχει, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό προλαμβάνοντας έτσι τις δραματικές αυξομειώσεις του ζαχάρου στο αίμα και των επιπέδων της ινσουλίνης βοηθώντας την πρόληψη του ζαχάρου, ευνοούν την ανάπτυξη της καλής χοληστερίνης και επειδή μας κρατάει χορτάτους για πολύ ώρα, διευκολύνει την προσπάθεια για τον έλεγχο του βάρους.
Υλικά
1 φλ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 αβγά
1 δόση βανιλίνη
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλ. τσ. νιφάδες βρώμης
1 φλ. τσ. σταφίδες
1φλ. τσ. ξηρούς καρπούς και σταγόνες μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιούμε βούτυρο, το αφήνουμε έξω από το ψυγείο μέχρι να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ σε μεγάλο μπολ, το βούτυρο με τη ζάχαρη 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι με τα αρτύματά του, δουλεύοντας συνεχώς για 2 -3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη το μίξερ και ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα τις νιφάδες βρώμης , τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς με τη σοκολάτα με ξύλινη κουτάλα ή με την ειδική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Στρώνουμε ταψιά με λαδόκολλα, παίρνουμε ζύμη με ένα κουταλάκι του γλυκού και τη ρίχνουμε στο ταψί, αφήνοντας γύρω στα 2,5 εκ. απόσταση ανάμεσα στο κάθε μπισκότο (βεβαίως μπορούμε να φτιάξουμε και μπισκότα –γίγαντες, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας). Ψήνουμε περίπου 8 λεπτά τα μικρά μπισκότα και περίπου 12 λεπτά τα μεγάλα. Τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο, τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα καταναλώσουμε!
Καλή επιτυχία!!!!!!